TARİHÇE

TARİHÇE

16.05.2014 3732

BALIKÖY BELDESİNİN GENEL  TARİHÇESİ

 

            Arkeolojik veriler incelendiğinde, Balıköy ve çevresinin tarih öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ortaya çıkmaktadır. M.Ö. 3000 yılında Anadolu’ya yerleşen Etiler zamanında yörenin bir yerleşim merkezi olduğu sanılmaktadır. Atatürk tarafından Balıköy’ün doğusunda bulunan Kayı Köyü’nde yaptırılan araştırmalarda Etilerden kalma kale kalıntılarına rastlanmıştır. Ayrıca Balıköy’ün kuzeydoğusunda bulunan Derbent Köyü’nde de benzer kalıntılara rastlanmıştır.

 

            Değirmisaz yöresinde M.Ö. 30-M.S 4 yüzyıl Roma Devrine ait seramik heykel, mezar taşları ve cam eserler bulunmuştur. Kütahya Müze Envanterinde de Balıköy ve çevresine ait şu buluntulara rastlanmıştır: Çatı kiremidi (Roma Devri M.S 3. yüzyıl), Mermer mezar steli (Roma Devri M.S 3. yüzyıl), adak büstü-medeni figürler (Roma Devri), kantar (M.S 4. yüzyıl).

 

            Uluçam-Altınova yöresi Kütahya Arkeoloji haritasında Roma yerleşim birimi olarak gösterilmektedir. Yörede Bizans Dönemine ait birçok kalıntıya da rastlanılmaktadır. Dürmek Hüseyin Paşa Köyü’nde Örenler mevkiinde Bizans’tan kalma olduğu sanılan kilise kalıntıları mevcuttur. Aynı kalıntıların hemen yakınında bulunan bir mezarda ise kase içerisinde kül ve Bizans’a ait paralar çıkmıştır.

 

            Anadolu’nun fethinden sonra Tavşanlı yöresine gelen Oğuz boylarından bir grubun Balıköy ve çevresine yerleştiği, nüfuslarının ise bir cami inşa edecek kadar fazla olduğu yapım tarihi bilinmeyen Kadı Mahallesi’ndeki Koca Cami ve Uluçam-Altınova arasındaki Cuma Mescidinden anlaşılmaktadır.

 

            Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in oğlu Orhan Bey’in Bursa’yı başkent yaptığı dönemlerde Balıköy ve çevresi Beyce’ye (Orhaneli) bağlanmıştır.

            1864 yılında eyaletlerin kaldırılıp il teşkilatlarının kurulması üzerine Simav Kütahya’ya, Balıköy de Simav’a,  Tavşanlı’nın 25 Mart 1921 tarihinde ilçe olması ile Tavşanlı’ya bağlanmıştır.

 

            Balıköy, 14 Temmuz 1921 ve 15 Ekim 1921 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında küçük bir nahiye olan Balıköy, Kuvay-ı Milliye’nin ikametgâhı olmuştur.

 

            Yöre halkı Anadolu’nun fethinden sonra bu bölgeye gelip yerleşen Oğuz Boylarına mensuptur. Türkmen-Yörük özelliği gösteren bir etnik yapıyı sahiptir.